1391/02/05

"بهترین آلبوم‌های موسیقی به انتخاب وبلاگ آلبوم"

نویسنده: بردیا برجسته نژاد

هر وبسایت، وبلاگ یا نشریه‌ای که در مورد موسیقی مطلب می‌نویسد برای خودش فهرستی از بهترین‌های تاریخ موسیقی دارد. فهرست زیر 10 آلبوم برتر تمام دوران زندگی من است که با هر کدام و تک تک آهنگ‌هاشان صدها بار زندگی را دوباره تجربه کرده‌ام. این را هم بگویم که هیچ ترتیب و تقدم و تاخری در این فهرست بین آلبوم‌ها وجود ندارد.

آلبوم داوری از آناتما

آلبوم داوری از آناتما

اینکه چه اتفاقی ممکن است در ذهن و روح و روان یک نفر یا یک گروه موسیقی رخ دهد تا حاصلش چنین آلبوم غمگین و دردناکی شود را فقط خود خانواده‌ی کاوانا می‌دانند. «داوری» Judgement پنجمین آلبوم گروهی انگلیسی‌ست که در هیچ جای دیگر دنیا به اندازه ایران نتوانسته دل‌ها را مجذوب خود و موسیقی‌اش کند. «آناتما» Anathema بعد از تغییر سبک از دووم متال به سایکدلیک و پراگرسیو راک اثری را خلق کرده که تبدیل شد به طوفانی که به درون‌مان نفوذ کرد و تمام دردهای داشته یا نداشته و غم‌های مانده یا فراموش شده‌مان را بیرون کشید و پخش کرد توی هوایی که تنفس می‌کردیم. یادم می‌آید این آلبوم به قدری در جلا دادن غم موفق بود که توانست سال‌ها پیش یکی از سفرهای هیجان‌انگیز ما را تبدیل به یک مجلس عزاداری کند! همان موقع دسته جمعی تصمیم گرفتیم تا زمانی که لازم نشده سراغ این آلبوم و آهنگ‌هایش نرویم! این آلبوم از آن آثاری‌ست که به راحتی به یکی از شاخص‌ترین آلبوم‌های زندگی‌تان تبدیل می‌شود: یا از آن متنفرید و یا دیوانه‌وار دوستش دارید.

آلبوم بی‌خیال از نیروانا

آلبوم بی‌خیال از نیروانا

این عجیب نیست که مشهورترین گروه گرانج تاریخ موسیقی تنها سه آلبوم استودیویی دارد؟ دومین آلبوم «نیروانا» Nirvana به اسم «بی‌خیال» Nevermind، تبدیل به اثری دست‌نیافتنی در این ژانر شد و توانست با فروش بیش از 30 میلیون نسخه در دنیا، برای اولین بار ژانر گرانج و آلترناتیو را تبدیل به یک موسیقی مردمی کند. این آلبوم بعدها تبدیل به یک کلاس آموزشی برای تمام گروه‌هایی شد که تاثیر گرفته از موسیقی نیروانا بودند و توانست بعنوان یک اثر شاخص و منحصر بفرد و برخواسته از سیاتل همچنان بر سر زبان‌ها و در میوزیک پلیرها باقی بماند. یادم می‌آید وقتی اولین سینگل از این آلبوم «بوی روح جوانی می‌دهد» Smells Like Teen Spirit، برای اولین بار از چنل وی پخش شد، فردا تمامی ما در مدرسه از دیوانگی این آهنگ و کرت کوبین صحبت می‌کردیم و نظافتچی مدرسه تا مدتها مجبور بود عنوان نیروانا را از روی در و دیوار مدرسه پاک کند!

عروسک‌گردان از متالیکا

عروسک‌گردان از متالیکا

«متالیکا» Metallica در دهه 80 باورنکردنی و غیر قابل پیش‌بینی بود. موسیقی ترش متال آنها در کنار گروه‌هایی نظیر انترکس، اسلیر و مگادث، توانست پرونده‌ی جدیدی را در ژانر موسیقی متال باز کند. «عروسک‌گردان» Master of Puppets بی‌شک شگفت‌انگیزترین آلبوم آنهاست که هرگز در موسیقی متال تکرار نخواهد شد. این آخرین حضور کلیف برتون، بیسیست فقید گروه که در خلال برگزاری تور این آلبوم در یک تصادف رانندگی کشته شد، در متالیکاست. این آلبوم توانست در همان ابتدا به فروش 500 هزار نسخه برسد و این در حالی بود که هیچ کدام از آهنگهای آن نه از رادیو و نه بصورت ویدئو پخش نشده بودند. یادم می‌آید برای یکی از بچه‌های کلاس کاست اوریجینال این آلبوم را سوغاتی آورده بودند که لیریکس آهنگها در دفترچه‌اش نوشته شده بود. آن زمان فتوکپی‌ها از کپی کردن چنین چیزهایی می‌ترسیدند. زنگهای تفریح یک نفر می‌رفت پای تخته و متن را بلند می‌خواند و رو تخته می‌نوشت، ما هم از آن رونویسی می‌کردیم!

خون از او اس آی

خون از او اس آی

دو جانور را در کنار هم تصور کنید. نه! این دو جانور را در کنار هم تصور نکنید! جیم متئوس و کوین مور هر کدام در یک جای کره زمین مشغول زندگی خودشان هستند. اما وقتی تصمیم می‌گیرند اثر مشترکی را تحت عنوان «او اس آی» OSI خلق کنند، نتیجه تبدیل به جادویی می‌شود که می‌تواند شما را میان زمین و هوا معلق نگه دارد. سومین آلبوم آنها با عنوان «خون» Blood اما نقطه‌ی عطف این گروه و نقطه‌ی عطف موسیقی است. این دو نفر مثل همیشه از راه دور آهنگ‌ها را به کمک هم می‌سازند، گوین هریسون از پورکوپاین تری مسئول درامز می‌شود، مایکل آکرفلد از اوپت و تیم بوئنس از نو-من می‌آیند در ترانه سرایی و اجرا کمک می‌کنند و حاصل می‌شود آلبومی با عنوان خون که شما برای تمام عمر، مانند یک خون‌آشام، به نوشیدنش نیاز خواهید داشت! اینجا با دو آشپزی طرف هستیم که غذاشان نه شور است و نه بی‌نمک، این بهترین خوراکی‌ست که در تمام عمرتان بلعیده‌اید. در فهرست بهترین آلبوم‌های سال 2009 این آلبوم را به عنوان بهترین آلبوم سال معرفی کرده بودم. در نتیجه این جدیدترین آلبومی‌ست که در لیستم قرار دارد.

آلبوم از توهمت استفاده کن از گانز ان رزز

آلبوم از توهمت استفاده کن از گانز ان رزز

اوایل دهه 90 بود که گروه «گانز ان رزز» Guns N’ Roses بر قله‌ی موسیقی راک فرمانروایی می‌کرد. اکسل رز و اسلش، دو چهره‌ی شاخص این گروه، به اندازه‌ای اسطوره بودند که هیچ راک استاری نمی‌توانست در آن زمان با آنها رقابت کند. سومین و چهارمین آلبوم آنها با عنوان «از توهمت استفاده کن 1 و 2» Use Your Illusion I & II در سال 91 درست در یک روز منتشر شدند. یعنی شما در اصل با یک آلبوم به همراه دو سی‌دی طرف هستید که در قالب دو آلبوم جداگانه، اما در یک روز، به بازار آماده‌اند. یک سال بعد از این انتشار، یعنی حدود 20 سال پیش، من با دیدن اجرای زنده‌ی آهنگ «کوبیدن به در بهشت» Knockin, on Heaven’s Door (که کاوری از آهنگ مشهور باب دیلن بود) با این گروه آشنا شدم. موج جمعیت، شلوار کوتاه سفید رنگ اکسل رز و دستمال قرمزی که به سرش بسته بود، کلاه اسلش و موهایی که صورتش را پوشانده بود، چنان تصویری از این گروه در ذهنم ساخت که تا چند سال بعد در زمان‌های بیکاری کاغذ بر می‌داشتم و با نشان آنها (یک جمجمه که گل رز به دندان گرفته و از پشتت دو تپانچه رد شده است) طرحهای مختلف می‌کشیدم. اکثر بهترین‌های این گروه، این ژانر و این موسیقی را می‌توان در این دو آلبوم پیدا کرد. این دو آلبوم، هم این گروه را جاودانه کردند و هم خود جاودانه شدند.

آلبوم بلکفیلد از بلکفیلد

آلبوم بلکفیلد از بلکفیلد

«بلکفیلد» Blackfield پروژه‌ی مشترک استیون ویلسون انگلیسی و اویو گفن اسرائیلی، نقطه‌ی عطف موسیقی آرت راک است. گفن اصولاً آثارش را به زبان عبری و در ژانر پاپ راک منتشر می‌کند و ویلسون هم به اندازه کافی با گروه پورکوپاین تری مشهور و شناخته شده است. این دو نفر در اولین آلبوم مشترک‌شان چنان اثری را خلق کرده‌اند که می‌تواند در ژانر خودش حتی از آناتما، در تزریق غم و غصه، پیشی بگیرد. اولین بار که این آلبوم را شنیدم از آن لحظاتی‌ست که برای همیشه در خاطرم می‌ماند. شب و تاریک بود که دور زمین فوتبال ورزشگاه کشوری می‌دویدم. خسته و عرق کرده، رفتم درست وسط زمین چمن و در آن تاریکی دراز کشیدم روی زمین و خیره شدم به آسمان. آواز ویلسون در «حالا ابری‌ست» Cloudy Now همراه شد با ابری شدن هوا و زمانی که آهنگ در انتها به اوج خود می‌رسد و باران شروع کرد به باریدن. من چنان مست این آلبوم بودم که نه هوای ابری برایم مهم بود و نه باران. کمتر پیش می‌آید که آدم چنین لحظه‌ی کاملاً تصادفی‌ای را تجربه کند. این آلبوم برای مدتی طولانی یکی از روزمرگی‌های من بود.

آلبوم نورها از آرکایو

آلبوم نورها از آرکایو

«آرکایو» Archive لعنتی‌ست! انگار که یک طلسم باشد تا شما را برای همیشه نفرین کند، تا برای همیشه برده‌اش باقی بمانید. موسیقی آنها مخدر است. جذبش که شدی، نه تنها نمی‌توانی ترکش کنی،‌ بلکه دور بودن از آن هم برایت با درد همراه است. «نورها» Lights، پنجمین آلبوم آنها، یک جنبش، یک پدیده، یک هدیه، یک دنیا و یک معجزه است! فقط همان آهنگ نورها کافی‌ست که هوش از سرتان ببرد و شما را با زوایای پنهان موسیقی آلترناتیو و الکترونیک و پراگرسیو آشنا کند. این آلبوم می‌تواند نمونه‌ای واقعی از یک اثر ویژوال باشد. اثری که تک تک آهنگهایش می‌تواند تداعی‌کننده‌ی تصاویر و مناظری باشد که برایتان گم و ناشناخته است. یکی از تفریحات موسیقیایی من شنیدن آهنگ نورها و ساختن یک ویدئوی جدید در ذهنم برای آن است. احتمالاً اگر امکانات و توان فنی‌اش بود تا به حال ده‌ها ویدئو فقط از ساخته‌های من را برای این آهنگ می‌دیدید، و هزاران ویدئو از ساخته‌های دیگران.

آلبوم غیابی از پورکوپاین تری

آلبوم غیابی از پورکوپاین تری

به نظر من واژه‌ی پورکوپاین تری را می‌توان را بجای تعریف پراگرسیو راک بکار برد! موسیقی این گروه یک اصالت ویژه و خاصی دارد که انگار فارغ از زمان و مکان، وجودتان را تسخیر کرده و شما را شیفته‌ی خود ساخته است. «غیابی» In Absentia هفتمین آلبوم این گروه و اولین اثرشان است که شنیده‌ام. سال 2002 که آلبوم منتشر شد در لیست پرفروشترین‌های آمازون چشمم افتاد به کاور ترسناک آن، اثری از گروهی که نمی‌شناختم. من را تصور کنید که نمی‌دانم قرار است با چه چیزی روبرو شوم و «سیاه‌ترین چشمان» Blackest Eyes اولین آهنگی‌ست که می‌شنوم. این آهنگ همراه می شود با «قطارها» ‏Trains و بعد «لبهای خاکستر» Lips of Ashes. این یک ضیافت از موسیقی‌ست! این یک دنیای جدید از صداست! دو ماه بعد، اگر کسی از من می‌پرسید بهترین گروهت چیست، نه مثل چندین سال قبل می‌گفتم متالیکا، و نه مثل چندین ماه قبل جوابم آناتما بود. می‌گفتم پورکوپاین تری و حالا که 10 سال گذشته هنوز جوابم همین است. این آلبوم دریچه‌ی شناخت من با بهترین گروه زندگیم بود.

آلبوم صخره‌ی عشاق از شده

آلبوم صخره‌ی عشاق از شده

از خیلی قدیم «شَدِه» Sade را می‌شناختم و برایم فقط یک خواننده خوب و معمولی در ژانر اسموت جز به شمار می‌رفت. اما سال 2000 و انتشار آلبوم «صخره‌ی عشاق» Lovers Rock  به فاصله‌ی هشت سال از آلبوم قبلی و 10 سال از آلبوم بعدی، به قدری برایم ارزشمند و دوست‌داشتنی بود که از همان موقع او را «بانو شَدِه» خطاب می‌کنم! لازم نیست که حتماً عاشق باشید، این آلبوم مطمئناً شما را عاشق می‌کند. صدای شده مسحورکننده و آرامش‌بخش است. لیریکس لطیف و عاشقانه روی یک موسیقی لطیف و عاشقانه در کنار صدای لطیف و عاشقانه‌ی شده ترکیبی را ساخته که نمی‌توان چیز دیگری به جز لطیف و عاشقانه به آن گفت. این بهترین آلبومی‌ست که تا به امروز از یک زن هنرمند در این محدوده ژانر شنیده‌ام.

آلبوم فیس لیفت از آلیس این چینز

آلبوم فیس لیفت از آلیس این چینز

پیش‌تر از اوایل دهه 90 صحبت کرده‌ام. از زمانی که دلم می‌خواست در سیاتل زندگی می‌کردم! تصور کنید که دهه نود با نیروانا و پرل جم و «آلیس این چینز» Alice in Chains و خلق ژانر تازه‌ای از گرانج در سیاتل آغاز شد. «فیس لیفت» Facelift، اولین آلبوم آلیس این چینز، پر از بدعت و خلاقیت‌های استثنایی‌ست. از فریاد استیلی گرفته تا سولوهای کانترل و از لیریکس تا ملودی. این موسیقی آن زمان برای منی که موسیقی متال دهه 80 در زندگیم جریان داشت، به اندازه‌ای تازه و عجیب و در عین حال دوست‌داشتنی بود که سلیقه‌ام را به شکل غیر قابل انتظاری تغییر داد: آلبوم‌های فیس لیفت از آلیس این چینز، 10 از پرل جم و نورمایند از نیروانا. به نظرم آمد که از بین 10 و فیس لیفت یکی در این فهرست باشد کافی‌ست. اما آن را هم در ذهن داشته باشید که خودش جزو بهترین‌هاست.

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست‌های مرتبط

Post
آرکایو و نگاهی به آلبوم با ما تا وقتیکه بمیری
1391/06/02

بالاخره جدیدترین ساخته‌ی «آرکایو» Archive با عنوان «با ما تا وقتیکه بمیری» With Us Until You’re Dead چند روز زودتر از زمان انتشار رسمی در فضای اینترنت پخش شد. آرکایو را می‌توان یکی از بی‌ثبات‌ترین گروه‌های موسیقی از لحاظ ژانر دانست.

Post
گزارش فستیوال گلدفست 2012 – گانز ان رزز
1391/04/28

روز دوم، جمعه، ششم جولای 2012، هوا تاریک شده و جمعیت تمام فضای پارک جنگلی پارکورمان را پر کرده است. امشب قرار است اجرای یکی از بزرگترین گروه‌های تاریخ موسیقی را شاهد باشیم.

Post
شاعرانه‌ی عقیم گیلاس‌ها، نوشته‌ای بر کنسرت آناتما در بلژیک
1391/02/28

قبل از آنکه کسی به محل برگزاری کنسرت بیاید، من آنجا بودم. روبرویم و در محوطه یک جفت درخت گیلاس تازه گل‌داده‌ای بود که به بهانه‌ی باد، تن تراشیده‌ی خرامیده‌اش را اغواگری می‌کرد. عبای کلمات فارسی به خود پیچیده، درخت را می‌نوشتم. همان درخت که ناگهان دنی کاوانا پیدایش شد و بازیگوشانه سوژه‌ی عکاسی‌اش‌ کرد.

Post
او اس آی و نگاهی به آلبوم رعد آتش‌افروز
1391/01/09

گروه آمریکایی «او اس آی» OSI از آن دست گروه‌هایی‌ست که نمی‌توان آن را زیاد جدی گرفت! اعضای گروه هر کدام بیشتر از آن چیزی که برای OSI وقت بگذراند، درگیر پروژه‌های شخصی و فعالیت‌های جنبی خودشان هستند.

Post
آناتما و نگاهی به آلبوم سیستم‌های آب و هوایی
1390/12/23

یک ماه زودتر از آن چیزی که انتظار می‌رفت آخرین آلبوم «آناتما» Anathema به دست طرفدارانش رسید. حالا آناتما بعد از یک خواب هفت ساله در سومین سال پیاپی اثر تازه‌ای را منتشر می‌کند: سه مجموعه در سه سال و این اتفاق چیز جدیدی در سابقه‌ی گروه نیست.

Post
متالیکا، لو رید، و انتشار آلبوم مشترک لولو
1390/07/28

29 و 30 اکتبر 2009 نیویورک میزبان یک کنسرت دو روزه به مناسب 25 سالگی تالار مشاهیر راک اند رل بود. در کنار اجرای هنرمندان مشهوری نظیر بروس اسپرینگستین، پاول سایمون، میک جاگر، یوتو، ارتا فرنکلین و استیوی واندر، «لو رید» Lou Reed و «متالیکا» Metallica در کنار هم به اجرای برنامه پرداختند که این سر آغاز یک همکاری بین آنها شد.

Post
آناتما و انتشار مجموعه‌ی سقوط عمیق‌تر
1390/06/11

فقط یک سال از انتشار آلبوم جنجالی «اینجا هستیم چون اینجا هستیم» We’re Here Because We’re Here گذشته است که «آناتما» Anathema برای بار دیگر طرفداران خود را غافلگیر می‌کند.

Post
بهترین آهنگ‌های راک در مورد پدر
1390/03/25

روز پدر در اکثر کشورها مصادف است با سومین یکشنبه‌ی ماه ژوئن. جالب است که امسال روز پدر در ایران (با اختلاف سه روز) هم‌زمان شده است با این مناسبت. در همین راستا سایت موسیقی About به تازگی اقدام به معرفی 10 آهنگ برتر موسیقی راک در رابطه با پدر کرده است.

Post
بلکفیلد و انتشار آلبوم به دی‌ان‌ای من خوش آمدی
1390/01/06

استیون ویلسون، رهبر و مغز متفکر گروه پورکوپاین تری، خودش به اندازه‌ی یک دنیا موسیقی است. ویلسون برای من نمادی از «ذهن استوار بر ملودی» است که دنیا را از دریچه‌‌ی ویژه‌ای می‌بیند، که خودش هر از گاهی جهانی خلق می‌کند و مخاطبینش را پشت پنجره می‌نشاند تا از مشاهده آن لبریز و سرمست شوند.

Post
گزارش فستیوال سونیسفر 2010 – روز سوم – بیگ فور
1389/04/11

27 جون 2010، یعنی 6 تیر 1389، روز سوم فستیوال سونیسفر، هوا به شدت گرم است و آفتاب هم بدون هیچ ابری مستقیم می‌تابد. ما دوباره چند اجرای اول را بی‌خیال می‌شویم، از صبح هیچ حرکت خاص و عجیبی که باعث خسته شدن‌مان شود نمی‌کنیم تا برای چهار اجرای اصلی، برای «بیگ فور» big Four حاضر و آماده و پر انرژی باشیم.

Post
گزارش فستیوال سونیسفر 2010 – روز اول
1389/04/09

25 جون 2010، یعنی 4 تیر 1389، در استادیوم بشیکتاش خبری از مسابقه فوتبال نیست! اینبار قرار است متال‌دوستان دور هم جمع شوند و شاهد یکی از بی‌سابقه‌ترین اجراهای تاریخ موسیقی متال باشند. این را هم بگویم که عکس‌های این پست (به جز عکسی که از بالا گرفته شده!) را خودم گرفته‌ام.

Post
اسلش و انتشار آلبوم اسلش
1389/01/10

حتماً «اسلش» Slash را می‌شناسید. گیتاریست مشهور گروه «گانز ان رزز» Guns N’ Roses، با آن کلاه و موهای فر و استایل خاص و جذابیتی که او را کاردرست‌ترین آدم روی کره‌ی زمین نشان می‌دهد!

Post
شده و انتشار سرباز عشق
1388/11/22

باورش سخت است! اما بالاخره بعد از گذشت 10 سال «شده» Sade آلبوم جدیدش را منتشر کرد. اثر قبلی او، «صخره‌ی عشاق» Lovers Rock، یکی از بهترین آلبوم‌هایی‌ست که در زندگی‌ام شنیده‌ام! باور کنید، با شنیدن این آلبوم می‌توانید از عمق وجودتون، حتی بدون داشتن معشوق، عاشق شوید!

در حال بارگزاری..