1391/03/16

"راش و نگاهی به آلبوم فرشته‌های کوکی"

نویسنده: بردیا برجسته نژاد

اگر بگوییم گروه کانادایی «راش» Rush یکی از هیولاهای تاریخ موسیقی راک و متال است، بیراه نگفته‌ایم. سابقه‌ی 40 ساله‌ی این گروه و برگزاری تورهای عظیم و خلاقانه‌شان باعث شده که هر سه عضو اصلی گروه و ترکیبشان در قالب راش بدل به یکی از تاثیرگذارترین‌های تاریخ موسیقی راک و متال بشوند.

گدی لی، خواننده و بیسیست و کیبوردیست گروه، از نوابغ موسیقی‌ست. او تا به حال شش بار برنده‌ی جایزه‌ی بهترین بیسیست موسیقی راک از نگاه مجله‌ی گیتار پلیر شده و تکنیکش در نوازندگی بیس الهام‌بخش چهره‌های شاخصی نظیر کلیف برتون (متالیکا)، استیو هریس (آیرون میدن)، جان میونگ (دریم تیتر) و فرانک بلو (انترکس) بوده. البته این را هم باید در نظر بگیرید که در فهرست صد خواننده برتر تاریخ موسیقی متال مجله‌ی معتبر هیت پریدر، گدی لی رتبه‌ی سیزدهم را به خود اختصاص داده.

الکس لایفسان، نوازنده‌ی گیتار، جوایز رنگارنگی را در کارنامه‌ی هنری خود دارد که می‌توان در میان آن‌ها بزرگترین استعداد راک از طرف مجله‌ی گیتار برای هنرمندان تجربی در سال 1983 و بهترین گیتاریست راک سال 2008 از نگاه مجله‌ی گیتار پلیر را نام برد.

نیل پیرت، درامر گروه، اعجوبه‌ای پشت درامز است. او توانسته تا به امروز 9 بار جایزه بهترین درامر سال مجله‌ی مدرن درامر را به خود اختصاص دهد و البته به آن اضافه کنید 16 بار کسب مقال اول بهترین اجرای ضبط شده و چهار بار بهترین نوازنده‌ی پرکاشن از نگاه همین مجله، و کسب چهار بار مقام بهترین درامر سال به انتخاب مجله‌ی درام. بگذارید خیال‌تان را راحت کنم! اگر بخواهید تعداد جوایز او را بشمارید به عدد حیرت انگیز 52 خواهید رسید. اجراهای زنده‌ی او خارق‌العاده است! خودش در مرکز درامز می‌نشیند، بطوریکه درام کیت او به شکل 360 درجه اطرافش را گرفته است. شما با درامری مواجه خواهید بود که در مرکز این دایره غوغا می‌کند.

گدی لی، خواننده و بیسیست و کیبوردیست گروه راش

راش از همان زمان انتشار اولین آلبومش در سال 1974 توانست با مهارت اعضایش در نوازندگی و استفاده از ترانه‌های عمیق و فلسفی به عنوان یکی از شاخص‌ترین گروه‌های موسیقی متال در دنیا مطرح شود، بطوریکه پیدایش گروه‌هایی نظیر متالیکا، پریموس، اسمشینگ پامپکینز، دریم تیتر و سیمفونی اکس را مدیون این گروه می‌دانن. حالا آنها بعد از گذشته پنج سال از انتشار آخرین آلبوم‌شان تا سه روز دیگر نوزدهمین آلبوم استودیویی راش با عنوان «فرشته‌های کوکی» Clockwork Angels را روانه‌ی بازار خواهند کرد. این آلبوم با 12 آهنگ و مدت زمان 66 دقیقه، هشتم ژوئن در استرالیا و چهار روز بعدش در سراسر دنیا منتشر خواهد شد. این را هم حتماً می‌دانید که مدت‌هاست ژانر این گروه از هوی متال به راک و پراگرسیو راک تغییر کرده است. همچنین این دومین آلبوم آنهاست که با تهیه‌کننده‌ی صاحب نام آمریکایی، نیک راسکولینز، همکاری می‌کنند. راسکولینز در کارنامه‌ی خود سابقه همکاری با گروه‌های صاحب نامی نظیر فوو فایترز، اوانسنس، استون سور، دفتونز و مرلین منسون را دارد.

الکس لایفسان، گیتاریست گروه راش

آغازگر این آلبوم، «کاروان» Caravan، یک شروع میخکوب کننده است. این آهنگ چندین سال پیش ساخته شده، در توری که برای آلبوم قبلی برگزار شده بود نیز چندین بار اجرا شده و از همان زمان بارها دستخوش تغییرات در ترکیب سازها شده است. از ریف خوش‌آوای گیتار و کیبورد دوست‌داشتنی این آهنگ که بگذریم‏، بیس گیتار در آن بیداد می‌کند. آهنگ بعدی، BU2B، هم مانند کاروان چندین بار در تور قبلی گروه اجرا شده است. این آهنگ جولانگاه گیتار است! به گفته‌ی لایفسان او در این آهنگ از شش ترک جداگانه‌ی گیتار استفاده کرده است. ترک سوم، فرشته‌های کوکی، پراگرسیو شروع می‌شود و  اواسطش به شکل دور از انتظاری به سمت موسیقی بلوز می‌چرخد و سپس دوباره همان ترکیب اولیه‌اش را پیدا می‌کند. «هرج و مرج طلب» The Anarchist شاید راش‌ترین آهنگ این آلبوم باشد! همان ملودی‌های قدیمی و آواز و همان درامزی که لحظه‌ای و در استودیو توسط نیل پیرت ساخته و اجرا می‌شود. لایفسان می‌گوید که پیرت از آن آدم‌هایی‌ست که هر از گاهی به کمی درگیری و هیجان در زندگی‌اش نیاز دارد و این آهنگ برای او همین هیجان را داشته است.

نیل پیرت، درامر گروه راش

«نیشخندها» Carnies با ریف گیتار هندریکس‌طور آغاز می‌شود. مساله هم همین است! این آهنگ خیلی بیشتر از آن که بتواند تاثیرگذار باشد بنظر می‌رسد خودش از بزرگان دیگری تاثیر گرفته است. «اثر هاله» Halo Effect آکوستیک شروع می‌شود و همین آکوستیک در این آهنگ تا انتها غالب است. متن آهنگ در مورد تصمیمات احساسی‌ست که به نتیجه نمی‌رسند و بطور غیر مستقیم حالی را وصف می‌کند که تو عاشق کسی هستی که نباید باشی. «هفت شهر طلا» Seven Cities of Gold به شما فرصت نمی‌دهد که بفهمید چه اتفاقی افتاده است! بیس از همان ابتدا گوش‌هاتان را تیز می‌کند و کم کم با هیاهوی گیتار و درامز به اوج می‌رسد. اصلاً این آهنگ را باید به نام گدی لی، به خاطر آواز و بیس گیتارش ثبت کرد، اما هنرنمایی گیتار لایفسان در انتهای آهنگ باعث می‌شود که فراموش نکنید با یک فرد نه، بلکه با یک گروه طرف هستید. «خرابکارها» The Wreckers بنظر می‌رسد بیشتر پاپ راک باشد تا آن چیزی که انتظار را داریم. شاید قرار است با این آهنگ کمی استراحت کنید تا برای شنیدن باقی آلبوم آماده شوید. حالا نوبت آن رسیده که در «پرواز سراسیمه» Headlong Flight کمی با هنر درامر گروه، نیل پیرت، آشنا شوید. ابتدا قرار بود این آهنگ بصورت اینسترومنتال ضبط شود، اما نتیجه آن شد که این آلبوم، بر خلاف اکثر کارهای قبلی آنها، فاقد آهنگ بدون کلام باشد. چندان معلوم نیست که BU2B2 در این آلبوم چه می‌کند! شبهه آهنگی یک و نیم دقیقه‌ای که آواز گدی لی را با ترکیبی از سازهای زهی به همراه دارد و کمی بدبینانه می‌تواند ترکی باشد که قصد دارد یک عدد به تعداد ترک‌ها اضافه کند «آرزوی سلامتی برایشان» Wish Them Well تقریباً هارد راک‌ترین آهنگ این آلبوم و شاید ضعیف‌ترین‌شان (به جز یک قسمت کوتاه سولوی گیتار) باشد. «باغ» The Garden یعنی آخرین آهنگ آلبوم، به گفته‌ی نیک راسکولینز (تهیه‌کننده آلبوم) به اندازه‌ای مهربان و گرم و ملایم از آب در آمده که او از گروه خواست تا آنجایی که جا دارد از لطافت بیش از اندازه‌ی آهنگ کم کنند. اما در نهایت نتیجه تبدیل به آهنگی آرام و دوست داشتنی شده که می‌تواند نفس راحتی برای اتمام یک آلبوم ارزشمند باشد.

اگر جزو آن دست از طرفداران موسیقی هستید که شنیدن نام گروه‌های موسیقی متال شما را دچار تردید می‌کند‏، این را بدانید راش سال‌هاست از موسیقی متال فاصله گرفته است و در فضای راک و پراگرسیو می‌چرخد. در نتیجه اگر با آن شاخه از موسیقی پراگرسیو راک که نظیرش را در چند وقت پیش در پستی مربوط به گروه «فلایینگ کالرز» Flying Colors گفته بودم ارتباط برقرار می‌کنید، این آلبوم را از دست ندهید.

دیدگاه خود را وارد کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

پست‌های مرتبط

Post
استیون ویلسون و کنسرت استانبول
1395/02/25

دختر چهره‌ی معصوم و لبخند زیبایی داشت. پوستش تیره بود، موهای فرفری‌ بلندش را می‌کشید تا پشت سرش و با یک کش ساده می‌بست. تمام اینها اما غم و درد او را پنهان نمی‌کرد. مادرش را وقتی فقط 11 سال داشت از دست داده بود. 16 سال داشت که مدرسه را ترک و کار را آغاز کرد. چندین شغل عوض کرد تا اینکه شرایط به شکلی رقم خورد که در 36 سالگی، یعنی سال 2001، پدر و چهار خواهر بزرگترش را ترک کرد و به یکی از انجمن‌های مبارزه با خشونت پناه برد.

Post
استیون ویلسون و بررسی آلبوم چهار و نیم
1394/03/11

تا به امروز و در طی این ده سال آنقدر از «استیون ویلسون» Steven Wilson نوشته‌ام که هم خواندنش در مقدمه‌ی این پست برای شما خسته کننده است و هم نوشتنش برای من تکراری. استیون ویلسون، ستاره‌ی بی‌بدیل آسمان موسیقی پراگرسیو راک حال حاضر دنیا، هنرمند 48 ساله‌ی انگلیسی، مغز متفکر گروه‌ها و پروژه‌های مختلف است.

Post
پینک فلوید و نگاهی به آلبوم رودخانه‌ی بی‌پایان‌
1393/08/28

پینک فلوید، پرآوازه‌ترین و یکی از تاثیرگذارترین گروه‌های تاریخ موسیقی راک است. برای همین شاید صحبت از سابقه‌ی آنها، هنرشان و مسیری را که طی کرده‌اند تا به اینجا رسیده‌اند ضرورتی نداشته باشد. شاید بهتر باشد بجای مقدمه چینی‌های معمول قبل از آنکه بخواهیم به انتشار جدیدترین آلبوم گروه انگلیسی پینک فلوید بپردازیم، کمی در مورد تاریخچه‌ی اعضای تشکیل دهنده‌ی آن و روابطشان حرف بزنیم.

Post
الن پارسونز پراجکت و معرفی آلبوم دفاع سیسیلی
1393/01/21

می‌خواهم برای‌تان داستان جالبی از انتشار یک آلبوم را تعریف کنم! گروه «الن پارسونز پراجکت»The Alan Parsons Project یکی از آن پروژه‌های تکرارنشدنی موسیقی در ژانر آرت راک و پراگرسیو است. این گروه با مرکزیت دو اعجوبه به نامهای الن پارسونز و اریک ولفسان فعالیت خود را در سال 1975 آغاز کرد و با کمک و همکاری بیش از 30 هنرمند مطرح آن زمان توانست تبدیل به یکی از موفق‌ترین پروژه‌های دهه هفتاد و هشتاد انگلستان شود.

Post
آر پی دبلیو ال و انتشار لایو آلبوم یک نمایش فراتر از انسان و زمان
1392/08/19

در سال 1997 چهار موزیسین گرد هم آمدند، حرف اول اسم‌شان را کنار هم گذاشتند و گروهی را پایه‌گذاری کردند که در ابتدا قصدشان کاور کردن آهنگ‌های پینک فلوید بود، اما امروز یکی از بهترین گروه‌های پراگرسیو راک آلمان به حساب می‌آیند.

Post
دوین تاونسند و انتشار لایو آلبوم سیرک شبکیه
1392/08/19

دیوانه‌ای به اسم «دوین تاونسند» Devin Townsend که یک هنرمند صاحب‌نام کانادایی‌ست، تصمیم گرفت در سال 2012 و در شهر لندن، 20 سال فعالیت هنری خود را در قالب یک اجرای یک شبه به روی صحنه ببرد.

Post
لانگ دیستنس کالینگ و انتشار آلبوم طغیان درون
1391/12/16

در این چند سال پست راک به دلیل برخی ویژگی‌ها به شدت مورد توجه موزیسین‌های جدید قرار گرفته است و به طبع آن از در و دیوار گروه‌های پست راک بر روی زمین پهناور موسیقی می‌ریزند؛ طوری که دیگر نمی‌توان گفت مثل قارچ گروه پست راک می‌روید، بلکه باید گفت قارچ‌ها مانند گروه‌های پست راک سبز می‌شوند!

Post
ریورساید و نگاهی به آلبوم زیارتگاه بردگان نسل نو
1391/11/08

یک تیم آشپزی لهستانی را تجسم کنید که تازه‌ترین مواد اولیه‌ی موسیقی پراگرسیو راک را از گروه پورکوپاین تری گرفته، کمی چاشنی خشم گروه اوپت به آن اضافه کرده، آنها را در آشپزخانه‌ی حال و هوای گروه تول، روی اجاق‌گاز سازبندی گروه دریم تیتر طبخ کرده و در نهایت آن را برای‌تان با نوشیدنی قدیمی و اصیل گروه پینک فلوید سرو کرده است.

Post
استیون ویلسون و نگاهی به آلبوم زاغکی که از خواندن سر باز زد
1391/11/03

آنقدر از استیون ویلسون گفته‌ام که هر حرف جدیدی یکی از همان حرفهای قدیمی‌ست. مرد همه فن حریف دنیای موسیقی، در 46 سالگی و در آستانه‌ی 30 ساله شدن دوران فعالیت هنری‌اش، آنقدر تجربه‌های گوناگون در کارنامه‌ موسیقی خود دارد که نه تنها می‌توان از او به عنوان یک جریان‌ساز نام برد، بلکه حالا او خودش تبدیل به یک جریان شده است.

Post
آرکایو و نگاهی به آلبوم با ما تا وقتیکه بمیری
1391/06/02

بالاخره جدیدترین ساخته‌ی «آرکایو» Archive با عنوان «با ما تا وقتیکه بمیری» With Us Until You’re Dead چند روز زودتر از زمان انتشار رسمی در فضای اینترنت پخش شد. آرکایو را می‌توان یکی از بی‌ثبات‌ترین گروه‌های موسیقی از لحاظ ژانر دانست.

Post
قطارها، دخترکان و قاتلین، نوشته‌ای بر کنسرت استیون ویلسون در بروکسل
1391/02/30

درون مکعب بتنی آکوستیک سالن AB بروکسل و در حضور مردمانی که منتظر آغاز کنسرت در گوشه و کنار آواره‌اند و دستگاه‌های مخوف پخش غول‌آسا و حتی آویزان از سقف، پرده‌ی نمایش بسیار نازکی از سقف آویزان است که بین صحنه و تماشاگران را مرز انداخته، تا بر آن تصویر پخش کنند.

Post
شاعرانه‌ی عقیم گیلاس‌ها، نوشته‌ای بر کنسرت آناتما در بلژیک
1391/02/28

قبل از آنکه کسی به محل برگزاری کنسرت بیاید، من آنجا بودم. روبرویم و در محوطه یک جفت درخت گیلاس تازه گل‌داده‌ای بود که به بهانه‌ی باد، تن تراشیده‌ی خرامیده‌اش را اغواگری می‌کرد. عبای کلمات فارسی به خود پیچیده، درخت را می‌نوشتم. همان درخت که ناگهان دنی کاوانا پیدایش شد و بازیگوشانه سوژه‌ی عکاسی‌اش‌ کرد.

Post
فلایینگ کالرز و انتشار اولین آلبوم‌شان
1391/02/16

مایک پورتنوی یکی از خارق‌العاده‌ترین درامرهای حال حاضر دنیاست. او به مدت 25 سال یکی از اعضای اصلی گروه «دریم تیتر» Dream Theater بود و جدا از درامز، در کنار جان پتروچی شش آلبوم این گروه را تهیه کرد و لیریکس هم برای آنها نوشت.

Post
او اس آی و نگاهی به آلبوم رعد آتش‌افروز
1391/01/09

گروه آمریکایی «او اس آی» OSI از آن دست گروه‌هایی‌ست که نمی‌توان آن را زیاد جدی گرفت! اعضای گروه هر کدام بیشتر از آن چیزی که برای OSI وقت بگذراند، درگیر پروژه‌های شخصی و فعالیت‌های جنبی خودشان هستند.

Post
آناتما و نگاهی به آلبوم سیستم‌های آب و هوایی
1390/12/23

یک ماه زودتر از آن چیزی که انتظار می‌رفت آخرین آلبوم «آناتما» Anathema به دست طرفدارانش رسید. حالا آناتما بعد از یک خواب هفت ساله در سومین سال پیاپی اثر تازه‌ای را منتشر می‌کند: سه مجموعه در سه سال و این اتفاق چیز جدیدی در سابقه‌ی گروه نیست.

Post
استیون ویلسون و نگاهی به آلبوم رحمت برای غرق شدن
1390/07/02

باور کنید که «استیون ویلسون» Steven Wilson یک ومپایر است! مگر می‌شود که چنین مهارت و تجربه‌ای در یک آدم 43 ساله بگنجد؟ و البته این را هم بگویم که اگر جایی شنیدید هر روز زندگی ویلسون 48 ساعت دارد تعجب نکنید! او یک شاهکار در موسیقی پراگرسیو راک دارد به اسم پورکوپاین تری و در کنارش همزمان چهار پروژه‎‌ی دیگر را در کنار فعالیت انفرادی‌اش پیش می‌برد.

Post
اوپت و نگاهی به آلبوم میراث
1390/06/15

احتمالا شما هم با من هم عقیده باشید که «اوپت» Opeth یکی از نوابغ موسیقی پراگرسیو راک حال حاضر دنیاست. این گروه سوئدی که در سال 1990 توسط مایکل اکرفلت تاسیس شد با اولین آلبومش، «ارکید» Orchid در سال 1995 با قدرت و اقتدار تمام وارد دنیای بی‌ربط موسیقی بلک متال و دث متال شد، بطوریکه تحسین منتقدین را به شدت بر انگیخت.

Post
آناتما و انتشار مجموعه‌ی سقوط عمیق‌تر
1390/06/11

فقط یک سال از انتشار آلبوم جنجالی «اینجا هستیم چون اینجا هستیم» We’re Here Because We’re Here گذشته است که «آناتما» Anathema برای بار دیگر طرفداران خود را غافلگیر می‌کند.

Post
لونتیک سول و انتشار آلبوم لونتیک سول 2
1389/08/04

ماریوس دودا، یکه و تنها، بعنوان پرچمدار شاخه‌ای از موسیقی پراگرسیو راک اروپایی شناخته می‌شود و بواسطه نوع ترانه‌ها، ملودی‌ها، استفاده از سازها و نوع و شیوه‌ی خوانندگی، موفق شده شهرت فراوانی در موسیقی راک و متال بدست بیاورد.

در حال بارگزاری..